H.C.Andersen og Collinerne
- Jonas Collin (1776 – 1861)
For H.C.Andersen blev Jonas Collin betragtet som en respekteret, elsket og trofast faderskikkelse. Med andre ord var Jonas Collin ’’far’’ for Andersen.
Andersen blev hos Collinerne betragtet som adoptivsøn. Andersen betragtede Collinernes hjem som sit eget Hjem, der havde han sine daglige gang i huset.
Jonas Collin som var ’’overhovedet’’ i huset var meget retfærdig og fair overfor andre. Fru Collin var derimod ikke så dominerende i huset på grund af hendes døvhed og senere hen blindhed. Collin familien bestod af 7 medlemmere: 2 forældre: Jonas Collin(faderen), Fru Collin(moderen), 5 børn, heraf 2 døtre: Louise Collin(datter, giftede sig med Juristen W.Lind), Ingeborg Collin (datter. Giftede sig med Drewsen) og 3 sønner: Edvard Collin(som stod Andersen tættest), Gottlieb Collin og Theodor Collin.
Jonas Collin der levede i under enevælden sidste periode var en meget interesseret samfundsborger, han havde bland andet mange poster som han passede indenfor økonomi,handel og kultur. Så alt i alt var han en inflydelsesrig og fremskridstvenlig embedsmand.
Tidslinie (for erhverv) for J.Collin:
Finansembedsmand, H.C. Andersens beskytter og godgører.
1802: Fuldmægtig i Finantscollegiets secreteriat
1807: Tillige secretair samme sted
1808: Bankkommisair
1813: Assessor i Finantscollegiet
1814: Justitsråd
1815: Etatsråd
1816: deputeret for finantserne
1822: Theaterdirecteur
1827: Medlem af Commissionen for det militaire manufakturvæsen
1830: Conferentsråd
1835: Deputeret i Rentekammeret
-Edvard Collin (1808-86)
Edvard Collin fotograferet i Rom, februar 1863
Da H.C.Andersen kom til København og begyndte sin privatundervisning, var han næsten blevet en dalglig gæst hos collinerne. Jonas Collin som var faderen, sagde til sine børn at de skulle behandle H.C.Andersen som var det deres egen broder, det gjorde børnene så godt de kunne.
Det var nok også en af H.C.Andersens ønsker, at blive accepteret af disse selvbevidste og gode borgerbørn, at være på ligefod med dem.
Et af J.Collin’s børn, Edvard Collin hjalp H.C.andersen med latin, de to fik et tæt knyttet venskab som varede hele livet igennem, dog ikke altid så harmonisk.
Af Jonas Collins fem børn var det sønnen Edvard der kom til at stå H.C. Andersen Nærmest. Edvard Collin var ligesom sin far Jonas Collin en dygtig embedsmand. Han var kritisk overfor H.C. Andersen, han havde et køligt temperament men han var dog altid hjælpsom overfor H.C. Andersen i mange nyttige ting, som f.eks. i pengesager og i forhandlinger med forlæggere og bogtrykkere der ville udgive H.C. Andersen værker.
Andersen var et nært ”medlem” af familien Collin. I bogen af Edvard Collin: ”H.C. Andersen og der Collinske Hus” fra 1882 skriver Edvard om Andersen. Edvard Collin og Andersen havde et livslangt venskab, det var næsten familært, der er efterladt mere end 500 breve, som er med til at give et godt billed over deres forhold. Selvom deres sociale baggrund var meget forskellige, så var det som regel Edvard, der ved hjælp af sit job og rang var Andersen overlegen. Deres livslange venskab startede med Edvards lektiehjælp i latin til den dengang unge Andersen og sluttede med dagene og timerne op til Andersens død i 1875.
Andersen var enorm krævende. Andersen fulgte altid sin egen Jeg. Venskabet havde forskellig betydning for de to. Andersen ville have et rigtig godt venskab med kærlighed, hvorimod Edvard ville bare have en god kammerat. Desuden drejede det sig for H.C. Andersen om at blive kendt og ligge i toppen af litteraturen og dette kunne han bl.a. gøre ved at skabe kontakt med Edvard, da Edvard var rutineret og allerede i toppen.
-Henriette Collin (1813-1894)
Edvard's hustru, Henriette(På billedet til venstre) var en god ven og trøster overfor H.C. Andersen, når tingene så sort ud for ham.
Maleri af Edvard Collin og hans kone Henriette
Maleri af W. Marstrand 1842
-Louise Collin
Louise Collin(den yngste af collin døtrene)
Hun var blåøjet, Hun havde noget kørende med H.C.Andersen .Men hun forlovede og giftede sig med jurist Lind, dog blev venskabet med H.C. Andersen fastholdt.
Dette var H.C. Andersens andet kærlighedsnederlag. Først Riborg Voigt og nu Louise Collin. Efter nederlaget(tabet af Louise Collin) blev han inspireret til at skrive eventyret "Den lille havfrue".
H.C. Ørsted | Familien Collin | Charles Dickens | Diverse personer | Dagsopgaver | Tivoli i 1800 tallet | Statuer fra KBH | Kilder |