Med borgerskabets udvikling og gennembrud skete der
også en forandring i madens kulturhistorie. En ny borgerlig livsstil
tager form overalt og udbredes også i Danmark. Ude for storbyerne
kom således kroer og i selve byerne restauranter. Omkring starten
af 1800-tallet bliver Gastronomi et modeord, og interessen for udsøgt
mad dyrkes som en mellemting mellem videnskab og lidenskab. Det var ikke
længere nok med krofattes sul og kål, skyllet ned med øl
og brændevin. I hvert fald ikke, hvis det står til det kræsne
Københavneres smag. Næ, her skulle den stå på
kaffedrikning og kager. Kaffehuse og caféer skyd op, samt konditorier.
Nogle af caféerne og de pæneste af de gamle udskænkningssteder
for stærkere drikke blev betydningsfulde i det kulturelle billede.
Hjemsteder for tidens litterære og politiske klubber. Der blev læst
avis og tidsskrifter og drukket punch, kaffe og spist kage.
Sukkerbagere og konditorier bragte nye traditioner hertil. Over Europa
kom en bølge fra Tyrkiet af det søde bagværk, og sukkeret
selv er bragt fra den danske koloni: de vestindiske øer. Is og
frugt bliver billigere og mere normalt. Dyrehavsbakken og de frederiksbergske
haver tæt på Frederik 6.s slot bliver udflugt mål for
københavnerne, og man hygger sig også i Tivoli der er stærkt
præget af romantikkens ånd.
I underklassen var det meget normalt at få grød. Det var
hverdagskost og de fik det ca. 15-16 gange om ugen. Det var nemt at lave
og ikke dyrt. Brød var også en af de madvarer man fik meget
af, men alligevel, hvis man fik grød og brød, spiste man
mest grød. Om aften når grøden blev kokkereret over
ilden, sørgede man for, at der var mere end hvad der var behov
for. Så var der nok til, at man kunne få levningene koldt
næste morgen. Det var ikke hver aften man fik kød og det
kom også an på hvor fattige familierne var. Fik man kød
og kartofler, fik man altid brød til. Ligeledes spiste man ekstra
af brødet, så man blev mæt af dette. Så havde
man kød til dagen efter. Af kød taler vi om sild og høns.
Når fiskerne kom tilbage fra deres tur ude på havet havde
de massevis af sild og anden slags fisk med. Disse skældyr blev
så lagt i lage og fik deres sure smag af det konserverende salt.
Man røg også kødet. På alle måder forsøgte
man at sørge for at maden holdt i så lang tid som muligt.
Af denne grund var maden derfor ikke altid frisk fra fad.
Hos tidens gårdmænd er der derimod mad på bordet. Smart
er det, at gårdene mere eller mindre er selvforsynende. Normalt
samles man 3 gange om dagen omkring bordet, udover mellemmåltiderne.
Endnu spiser mange af samme fad og svøber af samme skål.
Gafler er heller ikke i brug og nogen mener endda at det er usundt at
bruge disse. Nok engang spiller brød og grød en central
rolle. Vi ser dog også suppen og grøntsager som kål,
ærter og kartofler. Det er en solid kost i en god mængde.
Vi ser at kaffen er et hit herude, mens at teen ikke har stor succes.
Og netop kaffebordene er vigtige. Dette var et samlingspunkt for især
kvinderne. Der diskes op med hjemmelavede søde retter og i mere
en rigelige mængder. Til højtider som høstfest drikkes
der ligeså gode mængder af øl og brændevin. Landmændene
havde også et besvær med at få solgt deres mælk.
Da landbrugene lå udenfor byerne, og da der ikke var nogen form
for hurtige transportmidler, blev mælken sur inden den kom ind gennem
byensporte og blev solgt på torvet. Som alternativ havde mange stationeret
en ko i deres lejlighed. Den havde flere udnyttelser. Den gav frisk mælk
og gav ligeså varme. På den måde skulle man kunne give
den føde og murer ud efter den. Mellemmåltiderne eller en
natmad bestod tit af et stykke brød med fedt eller i nogle tilfælde
et stykke pålæg. Om morgen blev der også spist brød.
Høsten havde en betydning for hvad og hvor meget man spiste. Høsten
var påvirket af mange faktorer: vejr, sygdom og økonomi mm.
Slog høsten fejl, kunne det betyde at man ikke fik særlig
meget brød det år, og brødet var alligevel noget af
det vigtigste mad. Angående grønsager spiste man utroligt
mange ærter og kål.
Borgerskabet havde som bønderne en god kost. Den egentlige forskel
ligger i at de må købe varerne. Desuden er manererne ved
bordet også mere civiliserede end hos bonden. Det interessante ved
borgerskabet var imidlertid deres festmiddage. På en diskret facon
førte de sig frem ved hjælp af disse, på denne tid,
overdådige middage. Typisk var det påkrævet at der var
en kogekone og en hjælper samt en del tid til forberedelse. En pænere
middag bestod af fisk, vildt, saltmad, steg, ost med dessert og frugt.
Man kan nemt se, hvor meget nutidens kroer stadigvæk holder denne
6-8 retters middag i brug. Som drikkelse var der vine. Hvid og rød
og rhinskvin. Der var også hedvine som sherry, madeira og portvin.
Det var tydeligt at se at borgerskabet var påvirket af fremme madkulturer.
Der blev serveret pommes frites, grøn salat, bønner, asparges,
oliven, svampe. Fisken havde sågar sauce hollandaise serveret til.
Man spiste kalv og okse eller lammesteg og ikke flæskesteg.
Tilberedelse og køkkenet
Det var meget normalt at man havde et ildsted, nogle sten eller lignende,
hvor man tilberedte sin mad. Vi taler ikke om køkkener som så,
men mere en form for køkkenalrum, altså var hjemmene som
regel så små at der kun var 1 – 2 rum. Derfor kokkerede
man samme sted som man sov, spiste og opholdte sig.
I 1880-tallet blev komfuret opfundet, så man kunne lave mere mad
som f. eks frikadeller. Meget af maden blev lettere at lave.
|